Работно време: 24/7  

  Безплатна доставка при поръчка над 100лв.                 Промо код STRONG5                       + 18             VIP CARD 

Вход
Вход

Работно време: 24/7  

  Безплатна доставка при поръчка над 100лв.                 Промо код STRONG5                       + 18             VIP CARD 

Блог

Протеинова добавка или гейнър

Протеинова добавка или гейнър

Този въпрос се повтаря многократно сред любителите на силовите и физическите спортове. Срещаме го във форуми,  чуваме го време на разговори в съблекалните. Често има неточни отговори и недоизказани факти.


Как изглежда самата истина?

За да разрешим спора, трябва да се задълбочим в темата за режима за качване на мускулна маса. Това е дневното меню, чиято енергийна стойност надвишава общите нужди на човек, който иска да увеличи теглото си. Просто казано, хранителния режим осигурява повече калории, отколкото тялото се нуждае. Това е съществен елемент в периода, когато приоритет е развитието на мускулите. Вторият важен въпрос е правилният подбор на макронутриенти, както говорихме по предна статия.


Какво да изберем тогава?

Обичайно се казва, че най-важен е протеинът, от който има мускулна хипертрофия. Това е правилният отговор. Предполага се, че средното търсене на този макрус при физически активните хора е 1,8 грама до 2,5 грама на килограм телесно тегло. Протеините осигуряват аминокиселини, които са основни градивни елементи при възстановяването на мускулните влакна, увредени по време на тренировка през която стават микро травми. От това може да се даде заключение, че самата протеинова добавка е напълно достатъчна. 


Това твърдение е правилно, но за хора които нямат проблем с осигуряването на точното количество калории. В този случай количеството на храната покрива или надвишава енергийните нужди, докато добавката само запълва дефицитите, произтичащи от ниския прием на протеинови източници, като месо, риба, млечни продукти и яйца.


Имаме обаче и втори вид хора, за които консумацията само на протеин може да не доведе до очакваните резултати.


Протеинът сам по себе си потиска глада доста добре. Това може да доведе до по-малък прием на храна ккал енергия която ни трябва за хипертрофия. При търсене на резултати за мускулна хипертрофия се нуждаем и от количеството въглехидрати, който достигат някой случай до 4 грама на килограм телесно тегло.Да се върнем сега към протеина повишението на протеини в диетата също влияе пряко върху скоростта на метаболитните промени, а също така влияе върху поддържането на висока термогенеза. Всичко това, защото протеинът, който е основен градивен елемент, е по-лош източник на енергия от мазнините и въглехидратите. Когато енергийната стойност на режима е твърде ниска, на тялото му липсват градивните елементи за изграждане на мускулна тъкан. В допълнение, енергийният материал, съхраняван в тялото под формата на мастна тъкан и гликоген, може да се използва, което ще доведе до загуба на тегло. Следователно гейнърът би бил по-добро решение за тези хора.


Набавянето на около 20-25 грама протеин в случай на протеинова добавка изразходва около 28 30 грама от продукта, което е еквивалентно на около 120 kcal. Получаването на такова количество на протеин от гейнър изисква използването на най-малко 80 100 грама продукт, чиято енергийна стойност вече е на ниво от 320 до 400 kcal. Gainer не само допълва протеина, но и липсващите калории. Ако сте по нетърпеливи и искате бързи резултати може да прибегнете към анаболни стероиди за мускулна маса, но бъдете разумни и не превишавайте дневните дози. 



Разгледайте и други наши статии като:


Винстрол (Стромба) - действие/ефект и прием


Метан - Дианабол Същност, действие/ефект и начин прием

3 Коментара
Мартин
Публикуван на  21/11/2022 08:57 Много готина статия
Коко
Публикуван на  25/11/2022 10:16 Много полезно. За мен е гейнъра 👌
Пламен Кръстев
Публикуван на  05/12/2022 09:34 Протеина си най-добре чиста работа, а другото с храната. Статията е добра иначе.
Добави Коментар

VIP КАРТА

Направи поръчка над 150лв. и стани VIP клиент, след което ще получиш 7% отстъпка, за всяка следваща поръчка.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КЛИЕНТИ

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

Получавай първи информация за текущи промоции, нови артикули, новини и допълнителни отстъпки.

Email* Задължително поле!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КЛИЕНТИ

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

Получавай първи информация за текущи промоции, нови артикули, новини и допълнителни отстъпки.

Email* Задължително поле!
Количката ти е празна Продължи
Количка
Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
- +
Изчерпан