Работно време: 24/7  

  Безплатна доставка при поръчка над 100лв.                 Промо код STRONG5                       + 18             VIP CARD 

Вход
Вход

Работно време: 24/7  

  Безплатна доставка при поръчка над 100лв.                 Промо код STRONG5                       + 18             VIP CARD 

Блог

Хормони

Хормоните променят генетиката на мускулната тъкан в организма на човека. Може би често сте виждали в залата спортисти с внушителни размери и започвате да се чудите как изобщо са постигнали такива обеми, размери и релеф на мускулатурата и имат толкова сила. Такива на пример са културистите и щангистите. 


Всички знаем или сме чували, че тренировките оказват пряко влияние върху мускулите и развитието им, сърдечната дейност, обмяната на веществата и т.н  Но интересували ли сте се наистина как спортът се отразява върху хормоните в тялото?


Хормоните и мускулната маса

Спортът се намесва в работата на повечето органи и системи в тялото ни, така както и върху функционирането на организма ни като цяло. Няма как той да не повлияе разбира се и на хормоните. Многото проучвания при спортуващи показват, че след всяка една тренировка се наблюдават промени при три ключови хормона: тестостерон, хормон на растежа и инсулин. При първите два от тях се наблюдава покачване, което пък се оказва един от основните фактори, които стимулират нашия мускулния растеж, а при третия се наблюдава повишаване на чувствителността към инсулин.


Хормон на растежа информация:

Хормонът на растежа ( познат и още като соматотропин ) е една от най-мощните субстанции, произвеждани от човешкото тяло. Той има първостепенно значение за образуването на всички наши тъкани в организма: от костите през мускулите до кожата и ставите, а също така регулира и обмяната на веществата в нашето тяло. Жените произвеждат повече от този хормон в сравнение с мъжете, но това разбира се не би трябвало да ни изненадва, тъй като първичната функция на женския организъм е да създава нов живот.


Най-високите стойности на хормона на растежа са по време на детските и юношеските години може би до около 15 20 годишна възраст, а с времето нивата му постепенно започват да спадат, затова много от хората го набавяме външно. Можем да подпомогнем естественото му производството  като осигурим двата най-важни фактора за него:

Сън – Най-големи количества от хормона на растежа се освобождават по време на сън, и то през първата част от нощта или по точно според проучвания между 22 часа и 4 часа. Ако почивката е кратка, това ограничава много възстановяването на тялото и възможността за мускулен растеж.

 Физическа активност – Спортът има най-големия принос за синтеза на хормона на растежа. Не е без значение обаче какви упражнения изпълняваме. 

Типове упражнения и хормон на растежа

 Силовите тренировки са изключително благоприятни за достигане на високи нива на растежния хормон. От голямо значение са натоварването и честотата. Да го кажем така, когато работим с по-големи тежести и почивките между сериите са по-кратки, то ние предизвикваме тялото си да освобождава по-големи количества от хормона.

 Тренировките за издръжливост също са много важни. От значение е също интензивността, продължителността и честотата им. Ако тренирате достатъчно интензивно в продължение на десет петнадесет минути, за да достигнете анаеробния праг (при който метаболизмът става основно анаеробен и производството на млечна киселина в кръвта рязко се покачва), това означава, че ще повишите синтеза на хормон на растежа не само по време на самата тренировката, но и в следващите 24 часа. Тъй като хормонът се отделя през определени интервали от време, както споменахме, оптималната програма, по която бихте могли да структурирате вашата тренировката  за издръжливост, е да я разделите на кратки серии от интензивни кардио упражнения по 10 15 минути няколко пъти на ден.


Тестостерон:

Популярният полов хормон има изключително значение не само за либидото и плодовитостта, но също и за силовите показатели, издръжливостта, работата на сърдечно-съдовата система, здравината на костите ... Концентрацията му може да бъде повишена по естествен начин по следния начин чрез здравословно хранене (хранителният режим трябва да включва достатъчно цинк, протеини, добри мазнини, а да изключва захарта) и подходяща физическа активност разбира се.


Най-ефективните упражнения водещи до повишаване на нивата на тестостерон са високо интензивните интервални тренировки и многоставните силови базовите упражнения. Тоест, трябва да подбирате упражнения, които натоварват не една, а няколко големи мускулни групи едновременно като лицевите опори, набиранията, клековете, мъртвата тяга и други подобни.


Кортизол:

Кортизолът, познат като хормон на стреса, също се повлиява от тренировките в положителна насока. При нормални обстоятелства той регулира кръвното налягане, работата на сърдечно-съдовата система и отделя мастни киселини, подготвящи тялото за борбата със стреса. При голямо физическо и психическо натоварване неговите нива се покачват. Това обаче намалява секрецията на тестостерона и хормона на растежа. Затова не прекалявайте в залата, правейки твърде дълги тренировки (над 60 минути).



Разгледайте и други наши статии като:


Как да качим мускулна маса


Стероиден цикъл за атлетично изваяно тяло






0 Коментара
Добави Коментар

VIP КАРТА

Направи поръчка над 150лв. и стани VIP клиент, след което ще получиш 7% отстъпка, за всяка следваща поръчка.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КЛИЕНТИ

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

Получавай първи информация за текущи промоции, нови артикули, новини и допълнителни отстъпки.

Email* Задължително поле!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КЛИЕНТИ

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

Получавай първи информация за текущи промоции, нови артикули, новини и допълнителни отстъпки.

Email* Задължително поле!
Количката ти е празна Продължи
Количка
Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
- +
Изчерпан